Tel: +31 (0) 10 519 22 30
Social media Facebook Youtube Linked in Twitter

Ziekenhuizen doen te weinig tegen infecties

Ziekenhuizen doen niet genoeg om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Medewerkers moeten bijvoorbeeld beter schoonmaken en ontsmetten en patiënten moeten bij binnenkomst grondiger gecontroleerd worden op besmettelijke infecties.

De IGZ heeft in totaal 25 ziekenhuizen onaangekondigd gecontroleerd. 22 ziekenhuizen voldeden niet aan alle regels. Een aantal van die ziekenhuizen wordt binnenkort opnieuw gecontroleerd.

Overtredingen

Bij meer dan de helft van de 25 ziekenhuizen moet bij de opname van patiënten beter gekeken worden of die bacteriën met zich meedragen die resistent zijn tegen antibiotica.

De reiniging en desinfectie werd in elf ziekenhuizen beoordeeld als 'matig’ en in drie ziekenhuizen als ‘onvoldoende’. Tijdens de controle bleek bijvoorbeeld dat in elf ziekenhuizen de verpleegkundigen hun niet-steriele handschoenen te lang droegen.

Verder weten medewerkers niet in alle ziekenhuizen goed genoeg hoe de isolatiekamers werken en zijn de isolatiekamers technisch ook niet altijd in orde.

In elf ziekenhuizen deden de schoonmakers deden hun werk niet goed genoeg. Dat komt volgens de IGZ gedeeltelijk doordat er geen duidelijke afspraken waren over de verdeling van schoonmaaktaken tussen verpleging en de schoonmaakploegen.

Inspectie

Het gaat om een vervolgonderzoek. In 2013 deed de IGZ ook al onderzoek naar het voorkomen van infecties. Ziekenhuizen hebben sinds die tijd wel veel verbeterd, maar nog niet voldoende, concludeert de inspectiedienst.

Steeds meer bacteriën zijn resistent voor antibiotica. Om verspreiding van die moeilijk te bestrijden bacteriën in ziekenhuizen te voorkomen moet het personeel beter op de persoonlijke hygiëne letten. De IGZ ziet erop toe dat de hygiëneregels worden nageleefd door onaangekondigde controles.

'Goed onder controle'

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie is het wel belangrijk om deze cijfers in perspectief te zien. Volgens voorzitter Jan Kluytmans is er inderdaad nog het nodige te verbeteren maar doen de Nederlandse ziekenhuizen het al heel goed.

"We hoeven echt niet bang te zijn voor grote misstanden", zegt Kluytmans. "Er wordt regelmatig gemeten en de verspreiding van die resistente bacteriën is heel laag in Nederlandse ziekenhuizen, een stuk lager zelfs dan in onze buurlanden."

Bron: NOS


EmdaMed B.V.
Morsestraat 22
2652 XG Berkel en Rodenrijs
Nederland
+31 (0) 10 519 22 30
sales@emdamed.nl
www.emdamed.nl
Kvk: 27109269
BTW nr: NL008388180B01